Itt élned, halnod kell?
2016. március 06. írta: S__B

Itt élned, halnod kell?

A szlovák parlamenti választások margójára

Hiába vagyok még fiatal, sokszor voltam már úgy vele, hogy a szlovák és a magyar politikai közélet sikeresen megmutatta a legsötétebb oldalát. A tegnapi választások alkalmával azonban óriásit csalódtam: a politikusainkban, a közösségemben, jómagamban. Az alábbi sorokkal nem célom sem igazságot szolgáltatni, sem általánosítani, vagy állást foglalni valakinek a pártján, csak remélni tudom, hogy nem gerjesztek vele újabb konfliktusokat.

urna.jpg

(Forrás: lifeunderground.blog.cz)

Hol is kezdjem? Nincs is annál elszomorítóbb, amikor egy nemzet az összefogás helyett a széthúzást választja - legyünk őszinték, nálunk ez már lassan "hungarikummá" válik. A mostani választások alkalmával is sikerült az MKP és a Most-Híd közötti ellentéteket olyan szinten elmélyíteni, hogy annak beláthatatlan következményei lettek:Az MKP a parlamenten kívül rekedt, a másik pártból pedig mindössze 7! magyar nemzetiségű képviselő jutott be a törvényhozásba, a déli járásokban tapasztalható, országos átlaghoz viszonyítva alacsony választási részvétel pedig láthatóan megrendítette az emberek bizalmát, közösségünk pedig romokban hever. Köszönjük ezt meg a politikusainknak, valamint azoknak a médiumoknak, akik az összetartás erősítése helyett az árokásást választották. És köszönjük meg magunknak, hogy asszisztáltunk ehhez...

Azt kell, hogy mondjam, hogy a választási eredmények a szlovák-magyar kapcsolatokra is hatással lesznek a jövőben. A magyarokról alkotott kép rengeteg szlovák ember fejében soha nem volt pozitív. A sok elemében közös kultúránk és tetteink helyett általában a konfliktusainkra emlékeznek, sokszor "betolakodókként" tekintenek ránk a saját hazánkban. Mindig is reméltem, hogy a rendszerváltás után felnövő nemzedék már másképp látja majd a dolgokat, azonban tegnap hatalmasat kellett csalódnom: A 18-21 éves korosztály körében az a Marián Kotleba az egyik legnépszerűbb politikus, aki nyíltan fasiszta nézeteivel és megnyilvánulásaival borzolja a kedélyeket. És láss csodát,tegnaptól ők Szlovákia ötödik legnépszerűbb pártja. ( Persze ott van még a Szlovák Nemzeti Párt is, de őket már  ugye "megszokhattuk"). A romák különleges "megnevelése", a politikai elit megtisztítása, az EU-ból és NATO-ból való kilépés lehetősége persze nagyon hangzatos üzenetek, primitív és elképzelhetetlen tartalommal, melyek viszont könnyen befogadásra találnak.

billboard4.png

( A Tátrától a Dunáig csak szlovákul! - Választási plakát, 2012. Forrás: aktuality.sk )

Hiszem azonban, hogy másképp is meg lehet próbálni a lehetetlent, valahogy felkarolni a mélyszegénységben élőket és az európai szellemiséggel összhangban segíteni lehet rajtuk. Hagyjuk is, most térjünk is vissza hozzánk: most sokkal aktuálisabb téma persze a migránskérdés, valamint az ország legnagyobb gondjai, azonban borítékolható - előbb, vagy utóbb újra előkerül a szlovákiai magyarság, mint probléma  és megkezdődik a felesleges feszültség szítása. Emlékszünk még? Malina Hedvig, nyelvtörvény, iskolabezárás, állampolgárság elvesztése, és még sorolhatnám... A minap olvastam a kassai születésű Gazdag József író, újságíró Magyar Nemzetben megjelent bejegyzését:

(vonat)

Érsekújvár–Pozsony járat. A fülkében rajtam kívül ketten ülnek, két egyetemista: joghallgató lány, közgázos fiú.
A fiú azt mondja, ő már eldöntötte, a Szlovák Nemzeti Pártra fog szavazni.

– Aha, de miért? – kérdezi unottan a lány, műkörmét babrálva. A fiú vállat von.

– Nem is tudom. Az utóbbi időben egyre aktívabbak a magyarok mifelénk. Bálokat rendeznek meg ilyesmi. Nem szeretem őket. Se a magyarokat, se a cigányokat.

A lány felnéz.

– Pfuj – mondja utálkozva –, ki nem állhatom a mocskos cigókat, kemencébe velük!

Legközelebb, gondolom, mi jövünk.

Nem tudok ezen sajnos túllépni. Sajnálom, hogy valaki ezer év együttélés után is betolakodóként tekint ránk, az ellenséget látja bennünk.Magyar ember vagyok, leszek, voltam. Szerintem nem nagy kérés,hogy a szülőföldemen használhassam az anyanyelvemet, gazdagítsam a kultúránkat és békében éljek a saját közösségemben. Azonban ez a nemzeti büszkeség nem jelenti azt, hogy valakit bármikor is megvessek és elítéljek pusztán a nemzetisége, származása miatt. Valahol mélyen őszintén remélem, hogy a szlovák emberek fejében is megváltozik a kisebbségekről alkotott kép, hogy elhiggyük, egymás megvetése sehova sem vezet.
A legboldogabb viszont akkor lennék, ha a saját közösségünk végre rájönne, hogy az összetartás és egymás megbecsülése nélkül sokkal gyengébbek vagyunk.

Mikor fogunk már összefogni?
Mikor mondunk már egy nagyot,
Mi, elnyomottak, összetörtek,
Magyarok és nem-magyarok?
Ady Endre

A bejegyzés trackback címe:

https://narro.blog.hu/api/trackback/id/tr68450026

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: S__B: Itt élned, halnod kell? 2016.03.07. 11:39:02

Nincs is annál elszomorítóbb, amikor egy nemzet az összefogás helyett a széthúzást választja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-JzK- 2016.03.07. 10:14:03

A szlovák, magyar, román, stb. nacionalistáknak is be kéne már látni, hogy az egymás népei elleni fújtatást félre kéne tenni, és inkább a közös ellenségre kéne koncentrálni. Egy fehérnacionalista EU-t kéne létrehozni, amely a Festung Europa jogi alapja lenne, és amely minden fehér keresztény őshonos népcsoportnak otthona lehet, és távol tart mindenféle barbárt a határaitól. Mert előbb-utóbb mindegy lesz, hogy Románia vagy Magyarország gyakorolja Erdély felett a közigazgatást, ha mindkét országban cigány többség lesz, meg buziházasságos libsi világ. Nyugaton meg saria meg Eurabia.

Éhes ló 2016.03.07. 10:46:21

Nincs megbékélés a rabló, a gyilkos és az áldozatai között.
Aki ezt trianon után lassan 100 évvel sem érti meg, dacára az ejrópa által is kaserolt benesnek, a demográfiai adatoknak és a számolatlan rettenetnek, az vak süket, vagy a magyarság pusztulására játszik.

01234567 2016.03.07. 11:31:33

Az emberek döntő hányada buta, vagy a politika által oly módon manipulált ami reménytelenné teszi a jövőt..

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2016.03.07. 12:01:55

A bugár a főbűnös, aki alapított egy szlovákmagyar korcspártot. Ezt mindenki tudja.

A Bugártól kell megszabadulni, a többi jön magától.

@-JzK-: Hogy békülsz ki olyannal, akinek az ősei magyart gyilkoltak, űztek-hajtottak, bántottak, asszimiláltak egyfolytában?

Most is ezerrel folyik asz asszimiláció.

kissiú 2016.03.07. 12:07:07

@Nemzetstratégia: :"Hogy békülsz ki olyannal, akinek az ősei magyart gyilkoltak, űztek-hajtottak, bántottak, asszimiláltak egyfolytában?"

Hallottál már keresztény megbocsájtástól? Na látod, pont az ilyen helyzetekre találták ki nálunk okosabb emberek 2000 éve. Nélküle ui. a magadfajták az idők végezetéig vérbosszúval válaszolnának a vérbosszúra. Szerencsére kevesen vannak ilyenek, de poilitikai apátia esetén relatív számuk megnő.

Weißkopf 2016.03.07. 12:41:49

"A magyarokról alkotott kép rengeteg szlovák ember fejében soha nem volt pozitív. " Mégis mitől lett volna az? Hiszen vagy 900 évig uralkodtunk rajtuk, ezt betetőzte a XIX. század második felében az erőszakos magyarosító politika.
"A 18-21 éves korosztály körében az a Marián Kotleba az egyik legnépszerűbb politikus, aki nyíltan fasiszta nézeteivel és megnyilvánulásaival borzolja a kedélyeket." A magyar egyetemi/főiskolai ifjúság körében (mondjuk 18-23 év között) pedig a Jobbik a legnépszerűbb. Nincs mit a szlovákok szemére vetnünk. Nota bene: a nacionalizmus nacionalizmust szül, erre számíthattak volna az irredenta húrok pengetői.

Weißkopf 2016.03.07. 12:53:00

@Nemzetstratégia: Bugár értelmesebb, mint Orbán (és helytartója, Berényi), ő belátja, hogy egy alig 10%-os kisebbség nem dirigálhat a többségnek. Ha a Fidesz (Orbán) nem osztotta volna meg a szlovákiai magyarságot (is), akkor talán több magyar képviselő került volna be a pozsonyi parlamentbe.

S__B 2016.03.07. 13:15:06

@Weißkopf: A nacionalizmus nacionalizmust szül, ez tényleg igaz. Azonban ne felejtsd el, hogy 1945 után igyekeztek ők is megtorolni a sérelmeiket, kezdve Benessel, kitelepítéssel, ....és így tovább. A szlovákiai magyarság szétosztása viszont akkor kezdődött el ténylegesen, amikor Bugár új pártot alapított és otthagyta az MKP-t. Előtte stabilan érkeztek a 10 % körüli eredmények és kormánypárt is voltunk, teljesen korrekt szlovák pártokkal együttvéve - ki gondolta volna? Tény, hogy az utóbbi évek nemzetpolitikája is rátett egy lapáttal erre, tovább mélyült a szakadék. Most azonban már olyan kevesen maradtunk, hogy egy pártot is nehéz lenne bejuttatnunk. De azért tovább szívják egymás vérét..

McZozo 2016.03.07. 13:37:30

Azert tegyuk hozza hogy jo tanaruk volt. Nalunk ez az idegengyulolet mar egy kovetkezo szintre lepett, igy ne csodalkozzunk ha a krnyezo orszagok lassan atveszik

micsoda? 2016.03.07. 14:18:05

Remek cikk. Ady Endre sem napjaink költője, és máig él az idézet.

@Weißkopf: Egyetértek. Most éppen Görögország van soron.

Fehérlapos 2016.03.07. 14:35:01

@S__B: BB-t megfúrták. Nem volt igazán akarat a leváltására, sokaknak már elegük volt belőle, de tudták, hogy ő hozza a szavazatokat, ezért mindig megválasztották, nem akartak új elnököt. Többen kitalálták, hogy kicsit ráijesztenek Bugárra, ne legyen már olyan nagy az arca, ezért megegyeztek, hogy páran Csákyra fognak szavazni, hogy szorosan legyen a szavazás. Ki volt számolva a dolog (mindenkiről lehet tudni, hogy kinek a pártján áll), csak ott csúszott hiba a számításba, hogy közben Csákynak is sikerült meggyőznie pár embert. Így lett Csáky elnök a Bugár-pártiak szavazatával.

Fehérlapos 2016.03.07. 14:35:43

@Fehérlapos: BB-t véletlenül fúrták meg...

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2016.03.07. 18:56:31

@kissiú: "Hallottál már keresztény megbocsájtástól?"

A keresztényi megbocsátás értelmezhetetlen egy olyan helyen, ahol ezerrel asszimilálnak. Bocsásd meg hogy elveszik nyelvedet, kultúrádat, a fiadból meg harcos nacionalista magyargyűlölőt nevelnek.

@Weißkopf:

"Bugár értelmesebb, mint Orbán (és helytartója, Berényi), ő belátja, hogy egy alig 10%-os kisebbség nem dirigálhat a többségnek. "

A kétnyelvű vegyespártok mindenhol az őshonos kisebbség eltűnését vetítik előre. Ennyire okos a bugár.

Egyébként ki és mivel akar dirigálni bárkinek is? magyar részről folyamatosan megy a seggnyalás. Vedd be a gyógyszert mielőtt baromságot írsz.

"Hiszen vagy 900 évig uralkodtunk rajtuk, ezt betetőzte a XIX. század második felében az erőszakos magyarosító politika."

Az volt a baj hogy uralkodtunk rajtuk, ki kellet volna üldözni az összeset. A magyar királyok lágyszívűek voltak, ez volt a baj.

Meg az hogy a magyar királyok sem voltak magyarok. Hanem faszburgok, akik minden eszközzel a magyar megosztására törtek.

kissiú 2016.03.08. 10:48:44

@Nemzetstratégia: "Bocsásd meg hogy elveszik nyelvedet, kultúrádat, a fiadból meg harcos nacionalista magyargyűlölőt nevelnek. "

Már megbocsáss, de szerintem az, hogy a fiad szereti vagy gyűlöli embertársait, az nagy részben a családi háttértől függ. A TE nyelved és kultúrád senki sem veheti el. Az tény, hogy amit nem használnak, az elsorvad. Hogy a magyar szomszédod unkája milyen nyelvet fog beszélni, az az ő választása lesz.

Weißkopf 2016.03.08. 12:30:48

@Nemzetstratégia: "magyar részről folyamatosan megy a seggnyalás." Főleg 2010 óta, mi? Ennek jegyében lovagolt be (fehér helyett) pej lovon Semjén et. egy romániai városba. Úgy látom, a te gyógyszered gurult el. Idehaza rohad az egészségügy, a közoktatás, de Orbánék milliárdokat szórnak el a "határon túli magyarság" támogatására (persze csak a csókos pártjaiknak; RMDSZ, Híd - coki!). A "nemzetstratégia" egyetlen célja csak a Fidesz szavazótáborának növelése, enélkül nem kaptak volna 2/3-ot 2014-ben.

"Az volt a baj hogy uralkodtunk rajtuk, ki kellet volna üldözni az összeset." Hű de kemény valaki.

Weißkopf 2016.03.08. 13:35:31

@Nemzetstratégia: "az őshonos kisebbség" inkább többség volt és szlávok alkották, midőn Árpádék bevonultak a későbbi Magyarország területére. De hogy ők voltak itt előbb, az történelmi tény, mi voltunk a jövevények.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2016.03.08. 19:14:14

@kissiú: a szlovák nacionalizmus a magyarból pár nemzedék alat magyargyűlölőt nevel, az egész állam ezirányban hat. Ehhez hozzájön hogy az identitást elvesztet magyar bizonyítani akar, tótabb lesz a tótnál.

@Weißkopf: Semjén belovaglása akárhova semmit sem jelent Felvidékre nézvést. hogy a szlovákok minden bolhából elefántot csinálnak, akkor most ennek jegyében kell kussban maradnunk, mert mindig tudnak fogást találni? Amíg magyar van arrafelé, a pusztán a létünk szálka szemükben.

Hiába akarsz a tótnak megfelelni, hülyegyerek, mindig kevés lesz, mindig lesz még mit föladnod, elvesztened. Már persze ha magyar vagy.

A X. századi tót népsűrűség felvidéken pár hegyi községet meg pársztorkunyhót jelentett. Az avarok mikor itt éltek, már ők is minden bizonnyal magyarok voltak, de elképzelhető hogy a hunok is, ezt László Gyula munkássága nyomán tudjuk. Ennyit arról ki volt az őshonos.

A tótférgeket ki kellett volna üldözni a bús picsába, akkor trianon se let volna, csak ugye a magyar királyok túl puhák voltak, a faszburgok meg minél több idegen néppel tudták sakkban tartani a magyart, annál jobb.

Weißkopf 2016.03.09. 19:14:27

@Nemzetstratégia: Szerinted abból, aki ragaszkodik a magyarságához, hogyan lehet magyargyűlölőt nevelni? Ha a szülei magyarok és magyarnak nevelik a gyereküket, akkor hogyan?
"Az avarok mikor itt éltek, már ők is minden bizonnyal magyarok voltak" - történelemórára jártál egyáltalán? Naná, a sumérok is magyarok voltak, meg az inkák, meg Nagy Sándor makedónjai. Mi vagyunk a Kárpát-medence Herrenvolkja, mi? Ideje volna elfelejteni ezt a XIX. századi agyrémet, és elfogadni, hogy a Felvidékből Szlovákia, Kárpátaljából Ukrajna, Erdélyből Románia, a Délvidékből Szerbia lett. És ha megnéznéd az 1910-es népszámlálási adatokat, kiderül, hogy a 30 milliós Magyar Királyság lakosságának talán a fele volt magyar.
Ha meg ennyire utálod a "tótférgeket", települj át Kis-Magyarországra. A Fidesz biztosan keblére ölel, talán még letelepedési segélyt is ad.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2016.03.10. 16:53:45

@Weißkopf: "Szerinted abból, aki ragaszkodik a magyarságához, hogyan lehet magyargyűlölőt nevelni?"

A felvidéki magyarok nem ragaszkodnak mert nem is ragaszkodhatnak magyarságukhoz, úgy.

"Ha a szülei magyarok és magyarnak nevelik a gyereküket, akkor hogyan? "

Felvidéken ma ezernyi veszéllyel száll szembe aki magyarnak akarja nevelni a gyermekét. Ha felvidéki vagy akkor ezt tudod, ha pedig csak valami liberális szenny, akkor is, csak nem beszélsz róla.

Jártam történelemórára, meg könyveket is olvastam a témáról, meg László Gyula munkásságát is ismerem, mindezt veled szöges ellentétben.

Arról volt szó te szerencsétlen barom, hogy ki volt itt először (szerinted a szlávok), tehát ők az őslakosok és mi betelepülők. Ha viszont igaz a kettős honfoglalás, akkor ez megbukik, hiszen az avarok már a szlávok előtt itt voltak, legrosszabb esetben egyidőben jöttek velük.

Nem te mondod meg te liberális seggfej, ki mit felejtsen el. Te már rég elfelejtettél mindent ami értéket adna nyamvadt életednek. Olvadj be szlovákok közé, ha valaha magyar voltál egyáltalán(ezt erősen kétlem).

Jó vicc, magyarnak álcázva magad köpni a liberális álláspontot? Kár hogy kiderült.

Weißkopf 2016.03.10. 17:14:36

@Nemzetstratégia: Te félfasiszta barom!
1) László Gyula erősen vitatott elmélete csak 1 elmélet ("Ha viszont igaz a kettős honfoglalás", írod te is), bizonyítva nincs.
2) Szerinted tehát erőszakos magyarellenes szlovákosítás folyik a
Dunától északra. Remélem, te is beolvadsz már holnap.
3) Igen, liberálisnak vallom magamat, nem olyan véresszájú f@sz vagyok, mint te, aki csak fröcsög és mocskolódik. Rólad meg ez derült ki. Ja, és én magyar vagyok.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2016.03.11. 21:54:40

@Weißkopf: A tudományban nincsenek 100% leszögezett igazságok, ezért írtam hogy "ha igaz", mindenesetre a László Gyula elmélete __tudományos elmélet___, szemben az egész szlovák történelemmel, ami úgy teljesen hamis és légből kapott, ahogy van. Még az elsőségük sem bizonyított.

2)miért reméled, te mocskos libsi féreg?

3)Dehogy vagy magyar, magyar ilyet nem kíván. Egy libsi féreg vagy. De most már ezt mindenki látja.

Weißkopf 2016.03.12. 10:39:29

@Nemzetstratégia: Te sem vagy magyar, tót patkány (Rattus slovacus) a neved. Részemről befejeztem.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2016.03.12. 11:43:59

@Weißkopf: Magyarabb vagyok mint te valaha voltál és leszel, libsiféreg.

"Részemről befejeztem."

SZEVASZ!!!

Weißkopf 2016.03.17. 16:04:03

@Fehérlapos: Az inforadio.hu mai cikkéből: "Szétosztották a szlovák miniszteri posztokat. ... A Bugár Béla vezette vegyespárt, a Híd az igazságügyi és a környezetvédelmi tárcát kapta."

Meg: "A Híd esetében az is biztosnak tűnik, hogy Bugár Béla pártelnök lesz a parlament egyik alelnöke."

Akkor hogyan és mikor fúrták meg Bugár Bélát?
süti beállítások módosítása